21/05/2013

Coming Out - Homo i Östtyskland

Var den du är - inte den andra vill att du ska vara. En vanlig sens moral i filmer men en rätt omstörtande sådan i det gamla Östtyskland, där hela systemet byggde på att alla ska vara så jämlika och lika som möjligt och sträva mot samma mål. Att vara annorlunda och avvikande var inte alls något positivt i myndigheternas ögon.

Homosexualitet hade visserligen avkriminaliserats 1968 (och de facto inte bestraffats sedan 1957), men att statliga filmbolaget DEFA godkände "Coming Out" - landets första och enda film med gaytema - får ändå ses som förvånande.

Copyright: Icestorm - DEFA
Historien är enkel: den unge läraren Philipp Klarmann lever i förnekelse och inleder ett förhållande med sin kollega Tanja, men när verkligheten hinner ikapp honom blir han förälskad i en ung man och tvingas se sanningen i vitögat. En sanning som kan kosta honom såväl heder och ära som arbete i ett samhälle som DDR.

Intrigen är kanske inte så märkvärdig, men det här är en sevärd liten pärla till film. Uppriktig, välspelad och förvånansvärt ärlig i hur svårt det är att vara avvikande i ett kontrollerande samhälle.

Redan inledningsscenen sätter tonen. I en lång och obehaglig scen följer kameran ett läkarteam som magpumpar en ung man efter ett självmordsförsök. Om den tänkta DDR-publiken för ett ögonblick inbillade sig att det inte var så svårt att vara annorlunda skulle den genast sättas på rätt spår.

Det allra bästa med filmen är att den - manuset och skådespelarna till trots - närmast är en dokumentär över en levande och vibrerande subkultur i Östberlin. Till stora delar är den inspelad på den högst verkliga gaybaren Zum Burgfrieden och statisterna är verkliga besökare som utan rädsla spelar upp sitt verkliga liv på film. De festar, omfamnar varandra och dansar till den östtyska schlagern. I en liten men underbar biroll syns Charlotte von Mahlsdorf, senare huvudperson i pjäsen Jag är min egen fru.

Den östtyska ledningen hade under slutet av 1980-talet visat aningen mer förståelse för sina minoriteter - bland annat hade ett statligt gaydisco öppnats i Berlin - men Coming Out var ändå en modig film. Inte minst huvudrollsinnehavaren Matthias Freihof riskerade att aldrig få några mer roller efteråt. Men tillvaron skulle förändras mer än någon kunnat ana då inspelningarna började.

Samma kväll som Coming Out premiärvisades i Östberlin - 9 november 1989 - öppnades muren mot väst och mindre än ett år senare fanns inte den Tyska Demokratiska Republiken längre och hela världen var med ens annorlunda. Därför vet vi inte vilket genomslag filmen kunde ha fått i det östtyska samhället, men åtminstone gick den hem vid Berlinalen 1990 där den belönades med Silverbjörnen.

2 comments:

  1. Går den att ses online någonstans?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inte vad jag vet, men den borde gå att beställa från icestorm.de eller från tyska Amazon. Jag har hittat två scener på YouTube - dels den där Philipp "råkar" hamna på Zum Burgfrieden för första gången http://youtu.be/0rZuJHud-rY och den obehagliga inledningen på sjukhuset http://youtu.be/J-Hsn_SyB1I

      Delete